Nieuws

Waarom een maatwerkcoach onmisbaar is

22 mei 2024

Als maatwerkbedrijf streven we naar werk en taken die nauw aansluiten bij de capaciteiten van onze maatwerkers. Deze flexibiliteit vormt een cruciale factor bij het beoordelen of we een opdracht voor een klant kunnen uitvoeren.

Gelukkig komt het zelden voor dat we een opdracht moeten weigeren, omdat we een aantal strategieën hebben om de aanpasbaarheid te vergroten. Een van de meest essentiële strategieën zijn onze maatwerkcoaches. Ze dienen als de verbindende schakel tussen de maatwerker en de werkzaamheden, zowel op technisch als persoonlijk niveau.

Geduldig overbrengen van vaktechnische kennis

Maatwerkers hebben meer tijd nodig dan gemiddeld om een vak of taak onder de knie te krijgen en hierin te groeien. Vaak moet de coach dingen herhalen en meerdere benaderingen proberen, omdat de standaardmethode niet altijd effectief is. Een coach die geduldig herhaalt en uitlegt, schept een rustige sfeer. Deze rust helpt maatwerkers zich op hun gemak te voelen, waardoor ze sneller en gemakkelijker leren.

Ontwikkeling van interpersoonlijke vaardigheden: een essentieel extraatje

Goed functioneren op de werkplek is niet alleen afhankelijk van vaktechnische vaardigheden, maar vereist ook sterke interpersoonlijke capaciteiten. Vaak hebben maatwerkers hier extra ondersteuning bij nodig, omdat deze vaardigheden niet voldoende zijn ontwikkeld of geen prioriteit hadden in hun omgeving. Het aanleren van effectieve communicatie, het op gepaste wijze om hulp vragen, je als een goede collega gedragen, zijn slechts enkele gebieden waarin de teamleider een ondersteunende en begeleidende rol speelt.

De combinatie van deze twee rollen, die rust en stabiliteit biedt aan de maatwerkers, maakt de maatwerkcoach tot een van de belangrijkste pijlers van ons maatwerkbedrijf.