Nieuws

Een waterbeheerplan voor je bedrijfstuin(en): geen luxe maar een noodzaak

9 augustus 2023

Een tuin heeft water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Jammer genoeg is dat door de klimaatverandering al lang geen evidentie meer,  zelfs niet in een regenachtige zomer zoals we die nu meemaken in België. Met de korte, en soms ook langere, heftige regenbuien, heeft het regenwater niet altijd de tijd om goed door te dringen tot de bodem.

Wat kan je doen om van je tuin toch een groene oase te maken? Aan waterbeheer doen is zeker een goed idee. Hier zijn alvast 2 ideetjes om met een waterbeheerplan te starten.

Idee 1:  Regenwater zoveel mogelijk vasthouden

Dringt het regenwater nauwelijks door tot in de bodem van je tuin?  Voorzie dan best een reservoir waarin je het overtollige water opslaat. Een wadi aanleggen waarin je het water vergaart is een goed idee. In drogere perioden kan je deze watervoorraad dan aanspreken.

Ook een waterdoorlatend terras, oprit of parking geeft het water de kans om diep door te sijpelen in de grond, en niet meteen omgeleid te worden via het rioleringssysteem.

Met een bodembedekker of mulch ga je verdamping van het water tegen, het water wordt beter vastgehouden in de grond.

Idee 2: Kies voor waterbesparende planten

Een aantal inheemse planten heeft zich al goed aangepast aan de nieuwe klimatologische omstandigheden. Ze zijn het gewend geraakt dat ze minder water ter beschikking hebben, en zijn dus een duurzame en milieuvriendelijke keuze.

Wil je graag een waterbeheerplan opstellen op maat van jouw (bedrijfs)tuin(en)? Mail cdgroen@acgfab.be: wij nemen snel contact met je op om van start te gaan.