Nieuws

Een bedrijfstuin zonder hittestress

13 mei 2022

Hoe voorkom ik dat mijn bedrijfstuin een woestijn wordt? Het is een vraag die we met de aanhoudende droogte van de laatste tijd, vaak krijgen. Ons antwoord: kies voor een degelijke hitteaanpak in je tuin. En daar helpen we je graag bij. Wat volgt zijn een aantal ingrepen waarmee we de hittestress in je bedrijfstuin met succes aanpakken.

De juiste plant op de juiste plaats
In ons ontwerpplan voor je tuin zorgen we altijd voor een mix van planten die goed tegen de droogte kunnen. Dorstige plantjes geven we graag een plaats in de schaduw, zodat ze minder water nodig hebben.

Droge, omgespitte aarde: geen goed idee
De aarde tussen je planten onkruidvrij maken en netjes aanharken, was lang het ideaalbeeld voor een tuin. Als je de droogte wil bestrijden, laat je deze aanpak beter links liggen. Bodembekkende planten, mulch of organische bodembedekkers zijn een veel beter idee. Ze houden je tuin fris en koel.

Bomen: altijd een strak plan
Als het even kan, planten we graag bomen in je bedrijfstuin. De temperatuur in een tuin met bomen zakt al snel een paar graden! Dat maakt van jouw tuin een oase van verkoeling op hete dagen.

Geef regenwater zoveel mogelijk kansen
Zo min mogelijk verhardingen in je tuin is een vast element in onze hitteaanpak. Betekent dat dan een tuin zonder terrassen en wandelpaden? Toch niet. Zo kan je op sommige plekken kiezen voor kiezelstenen of een verharding van losse stenen waar het regenwater nog vlotjes doorheen kan sijpelen. Ook het ontharden van parkeerplaatsen door gebruik te maken van een waterdoorlatende verharding is een goede oplossing om het kostbare regenwater niet allemaal af te voeren naar de riolering, maar om het ter plaatse te infiltreren. 

Interesse in een plan dat de hittestress in je bedrijfstuin aanpakt? Kilian Geens van onze afdeling groenzorg helpt je graag verder met een plan op maat.