Nieuws

Waarom je bedrijfstuin geen copy-paste is van je eigen tuin

21 april 2022

Je laat wat bomen en planten aanvoeren, investeert in een flink grasveld, en klaar is je bedrijfstuin. Was het maar zo simpel! Een bedrijfstuin vraagt om een heel andere aanpak dan je eigen tuin omdat hij andere doeleinden dient. We geven je 3 belangrijke tips waarmee je rekening moet houden bij het (laten) aanleggen van een bedrijfstuin.

Brede wandelpaden in je bedrijfstuin: een must

Brede wandelpaden is het eerste wat vaak vergeten wordt bij de aanleg van een bedrijfstuin.  Eerst en vooral is er een heel praktische reden voor. Grote machines om je tuin te onderhouden, moeten makkelijk in en uit je tuin raken. Brede wandelpaden zijn ook een uitnodiging voor je medewerkers om de bedrijfstuin intensief te gebruiken. Welke medewerker houdt er niet van om de benen te strekken tijdens de lunch of om een wandelvergadering te houden? Meestal doen uw medewerkers dat in groep, dus is een breed wandelpad aan te raden.

Investeer in een tuinontwerp: het loont de moeite

Een bedrijfstuin die maximaal gebruikt wordt, vraagt om een doordachte planning. Zijn er verplichtingen waarmee je rekening moet houden?  Doorgangen die je moet respecteren? Heb je gedacht aan waterdoorlatende verhardingen? Hoe maak je de juiste mix van seizoensplanten en winterharde planten zodat je bedrijfstuin er het jaar rond aantrekkelijk uitziet? En hoe sluit je bedrijfstuin qua uitstraling aan bij je bedrijfsgebouwen? Vragen genoeg. Vragen die om het advies van een expert vragen. 

Laat je adviseren over biodiversiteit in je bedrijfstuin

Met je bedrijfstuin kan je een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaat in de omgeving. Kies je voor een biodiverse bedrijfstuin? Of wil je van een klassiek aangelegde bedrijfstuin omschakelen naar een biodiverse bedrijfstuin? Dan heb je een strategie nodig. Die strategie laat zich trouwens op termijn terugbetalen. Een biodiverse tuin vraagt minder onderhoud, en dat betekent minder kosten. Zo hoef je niet meer te investeren in strakke hagen en getrimde grasvelden die regelmatig moeten bijgehouden worden. In een biodiverse bedrijfstuin laat je de natuur voor een stuk ‘gecontroleerd’ zijn gang gaan. Gecontroleerd dus, en dat doe je best met kennis van zaken.

Wil je werk maken van je bedrijfstuin? ACG maatwerkbedrijf helpt je graag verder met advies, aanleg en onderhoud van je bedrijfstuinen. Mail kilian.geens@agfab.be of sales@acgfab.be voor meer informatie.