Nieuws

Wat een job doet voor een maatwerker

20 mei 2021

Hoe belangrijk is het om als persoon met een afstand tot de arbeidsmarkt een job te hebben? Naast een eigen loon verdienen, maken ook deze drie punten een wereld van verschil: 

1/ Erbij horen en vrienden maken

Nieuwe contacten leggen, en ook contacten onderhouden, is voor onze maatwerkers net iets moeilijker dan gemiddeld. Precies daarom is werk zo belangrijk.  Op het werk kunnen maatwerkers rustig en zonder druk nieuwe vriendschappen aanknopen. Door dagelijks samen te lunchen of een koffiepauze te nemen leren ze elkaar beter kennen. Uit die dagelijkse contacten groeien hechte vriendschappen, een fijne groepsgeest, en ook het gevoel om (eindelijk) te behoren tot een vaste tribe.

2/ Rust in je hoofd

Maatwerkers zijn sterk in routinematig werk. Ook werk waarin je veel oog moet hebben voor details ligt hen goed. Terwijl andere medewerkers uit verveling al snel fouten maken, houden maatwerkers hun job urenlang vol. Het steeds opnieuw uitvoeren van dezelfde handelingen op dezelfde nauwgezette manier geeft maatwerkers een gevoel van in controle zijn.  Ze ervaren dat ze de job goed kunnen uitvoeren, en vinden hierin rust en voldoening.

3/ Werk creëert structuur

Aangepast werk met een heldere taakomschrijving en duidelijke verwachtingen, creëert structuur.. We zien dat sommige maatwerkers trachten die structuur vast te houden door haar door te trekken naar andere domeinen in het leven.